image description
Nova perspektiva gradnje

Uređivanje dvorišta i okućnica

13. svibnja 2013.

Kako pretvoriti vrt u proljetnu oazu mira i zelenila

Možda su kroz prošlost služili uglavnom kao dom za voće i povrće, no danas vrtovi imaju i puno veselije uloge. Posebno je to vidljivo u gradovima gdje je i najmanji komadić prirode dragocjen, a uz malo dobre volje, mašte i nekoliko savjeta svaki vrt može postati – dnevni boravak na otvorenom.

Naravno, za lijep i ugodan vrt nije dovoljno posaditi tri ljubičice i kupiti fontanu. Baš kao i svaki drugi prostor i ovaj zahtijeva pomno planiranje kako biste maksimalno iskoristili kvadraturu i uživali u njemu kao u vlastitom domu. Odnosno izvan njega.

S obzirom da golf igralište ne stane baš u svako dvorište, odaberite funkciju vrta i oko nje gradite cijelu priču. Npr. ako ćete vrt često koristiti za druženje i roštilj, ne pretjerujte s visokim biljem i zadržite ga otvorenim. Ukoliko će vam pak društvo češće raditi flora nego fauna, možete razbiti monotoniju vrta vijugavom šljunčanom stazom, saditi na više razina, izraditi nadstrešnicu, kutak za odmor; opcije su uistinu bezbrojne.

Kao niti jedna druga prostorija u kući, vrt je podložan bezbrojnim idejama, bojama i stilovima, a na vama je samo da pronađete onaj Vama najugodniji. Tvrtka SDMS bavi se između ostalog i izgradnjom i adaptacijom vanjskih prostora, a ukoliko nemate ideje ili ih imate previše, vrlo rado će Vam pomoći od prvog do zadnjeg koraka.

I sasvim maleni vrt može izgledati prostrano uz par dizajnerskih dodira, no o tome i stilovima dvorišta, najboljim materijalima, ogradama i nadstrešnicama čitajte detaljnije u blogovima koji slijede.

Uređivanje dvorišta i okućnica, 4.3 out of 5 based on 8 ratings
VN:F [1.9.20_1166]
Rating: 4.3/5 (8 votes cast)